Potplanten kopen met productgarantie

In 2015 is er opgemerkt door potplantenkwekerijen dat er steeds meer behoefte is bij klanten om potplanten met productgarantie te kopen. Er is nu dan ook een pilot gaande dat eind 2015 een concept van een werkbaar instrument uit moet rollen. MPS en FloraHolland hebben seinen ontvangen van kwekers die hier behoefte aan hebben. De consument is namelijk steeds strenger bij het kopen van producten, zo ook bij potplanten. De kwekers hebben op deze behoefte gereageerd door een certificaat in het leven te willen roepen met productgaranties over de werkzame stoffen in bloemen en planten.

Een scherpe prijs is niet alleen meer voldoende
Wanneer consumenten potplanten kopen is een scherpe prijs alleen niet meer voldoende. Ze zijn steeds meer bezig met duurzaamheid. Als gevolg zijn grotere afnemers zoals de tussenhandel, groenvoorziening en tuincentra hier ook mee aan de slag gegaan. Dit betekent dat de kwekerij zelf niet meer achter kan blijven. Daarom vroegen zij ook om het certificaat. Naast deze productgaranties is ook duidelijkheid steeds belangrijker. Daarom is eind oktober 2015 binnen een werkgroep genaamd Ketencommunicatie van Orchidee Nederland besloten om uniforme symbolen voor steeketiketten van planten te ontwikkelen.

Duidelijkheid en duurzaamheid
Duidelijkheid en duurzaamheid worden dus steeds belangrijk in de samenleving. Ook als het aankomt op het kopen van potplanten. De uniforme symbolen op etiketten zorgen voor duidelijkheid en het certificaat geeft aan dat de potplanten duurzaam worden gekweekt en biedt dus ook meer transparantie. Kwekers gaan hiermee in op de behoefte van hun klanten.