Meer vraag naar alarm voor brandstofdiefstal

In de transportindustrie is er steeds meer vraag naar een alarm voor brandstofdiefstal. Brandstofdiefstal is namelijk de afgelopen jaren toegenomen. Zo is het aantal brandstofdiefstallen in de loop van 2013 explosief gestegen volgens een ledenenquête van CUMELA Nederland, dé brancheorganisatie ondernemers in groen, grond en infra. Was het in 2012 nog 650.000 liter, in 2013 nam de diefstal toe naar 800.000 liter. En waar er werd gevreesd voor 1.000.000 liter gestolen diesel in 2014, moet deze prognose misschien zelfs naar boven worden bijgesteld. Bovendien worden met grote regelmaat tanks bij landbouwers en transportbedrijven geleegd door ogenschijnlijk professionele dieven.

Belangrijke oorzaken brandstofdiefstal
Een van de oorzaken van de toename van brandstofdiefstal is dat vanaf 1 januari 2013 de laag belaste halfzware olie en gasolie verdwenen zijn van de Nederlandse markt. Aangezien blanke diesel duurder is dan de eerder genoemde brandstoffen, werd het lucratiever om deze brandstof te stelen. Bovendien staan werkmaterieel en vrachtwagens vaak onbeheerd op industrieterreinen of op afgelegen plaatsen, wat uiteraard ideale omgevingen voor criminelen zijn. In de meeste gevallen hebben de dieven dan ook vrij spel bij de diefstal. Met een alarm voor brandstofdiefstal kan de kans op diefstal worden verlaagd, aangezien het systeem een bericht stuurt aan de beheerder van de vrachtwagen als de brandstof in korte tijd aanzienlijk afneemt. De bestuurder kan dan direct ingrijpen.

Brandstofdiefstal vaak ’s avonds
Veelal wordt er door fabrikanten geadviseerd om de brandstoftank ’s avonds vol te tanken, aangezien zo condensvorming wordt tegengegaan. Criminelen zijn hier echter ook van op de hoogte en weten dan ook dat de meeste brandstoftanks ’s avonds vol zijn. Zonder alarm op de tanks, kunnen zij dan ook ongestoord doorgaan met hun brandstofdiefstal.

Een alarm voor brandstofdiefstal bespaart kosten
Brandstofdiefstal kost de gedupeerden vaak veel geld. Een volle tank diesel van 500 á 1.000 liter kost een vervoerder toch al gauw € 750 tot € 1250 per vrachtauto. Met een gedegen alarm wordt brandstofdiefstal zo veel mogelijk voorkomen, evenals de onnodige kosten die eraan verbonden zijn.