Hoe kun je de kosten van een advocaat zoveel mogelijk drukken?

Een advocaat is duur en daarom schakel je het liefst niet een advocaat in van een duur commercieel advocatenkantoor. Zeker als het om een relatief eenvoudige zaak gaat wil je het liefst niet te veel betalen. Uiteraard wil je geen ‘slechte’ advocaat, maar overdreven veel geld uitgeven aan een advocaat wil je natuurlijk ook niet. Daarnaast: een dure advocaat hoeft niet altijd een goede advocaat te zijn. Er zijn in Nederland bijna twintigduizend advocaten te vinden en veel van deze advocaten zijn in te schakelen voor een zaak.

Een advocaat vraag voor een gemiddelde zaak 1500 euro. Dit is gemiddeld, want er zijn voldoende zaken die voor veel minder geld kunnen worden gedaan. Het is maar net waar de expertise voor nodig is. Een advocaat kan gelukkig vrijwel altijd vooraf inschatten hoe lang een zaak ongeveer duurt. Dit is belangrijk om te weten, omdat je zo kunt bepalen hoeveel geld je moet uitgeven. Een advocaat kan het bedrag vooraf bepalen door te kijken naar de bewijzen van een bepaalde zaak en de feiten.

Vooraf kan een advocaat aangeven hoeveel uur hij of zij nodig heeft, maar het kan natuurlijk altijd meer worden. Dat komt regelmatig voor en voor jou als cliënt kan dat vervelend zijn, maar een advocaat heeft ondanks zijn of haar inspanningen niet invloed op het hele verloop van een zaak. Jij en je advocaat hebben mogelijk te maken met een tegenpartij en natuurlijk de rechter. Een advocaat zal trachten de rechter te overtuigen, maar de vraag is of dat altijd voldoende is. Mogelijk dat de tegenpartij ook een goede advocaat heeft. Ook weet je niet hoe het met het bewijs is gesteld. Kortom, er zijn diverse factoren die er voor kunnen zorgen dat een zaak langer gaat duren. Een inschatting die de advocaat maakt over de tegenpartij kan ook altijd afwijken.

Het is dus lastig om goed te bepalen hoeveel je exact kwijt bent in het geval je een advocaat nodig hebt. Dat is wellicht frustrerend, maar wel logisch. Ga vooraf ook niet uit van ‘winst’ en je moet er eigenlijk wel rekening mee houden dat het allemaal veel duurder kan worden dan vooraf gedacht. Als je een rechtszaak gaat aanspannen moet je minimaal rekenen op 1500 euro aan kosten. Laat je echter vooraf altijd goed informeren. Niet alleen wat betreft de mogelijke kosten, maar ook over de kans om de zaak te winnen.