Het proces van verwerking bij een autodemontage is in feite niet heel ingewikkeld om te begrijpen. De werking is natuurlijk wel iets wat louter geschikt is voor vakmensen. Hier dient men dan ook rekening mee te houden, want je kunt een sloopauto niet naar iedere willekeurige autosleutelaar brengen. Dat is zelfs verboden.
Na het innemen van de auto worden eerst alle administratieve taken afgehandeld. Soms wordt dat al voor het innemen van de sloopauto gedaan, zodat een vrijwaringsbewijs kan worden afgegeven. In de werkplaats wordt de auto vloeistofvrij gemaakt. Dit wordt met professionele droogleginhalatie apparaten gedaan. Naast de vloeistoffen zullen ook de accu, de banden en de uitlaat worden gedemonteerd. Al met al een secuur werkje waar je niet lichtzinnig over mag denken, omdat er veel vakmanschap bij komt kijken.
Soms worden de auto’s nog verder uit elkaar gehaald en anders worden de auto’s opgeslagen op een buitenterrein (soms een overdekt terrein). Als een bepaalde auto hier niet voor in aanmerking komt, dan worden de bruikbare onderdelen direct uit de auto gehaald. Om er voor te zorgen dat de onderdelen niet kwijt raken worden deze gelabeld. Denk bij het labelen aan het merk van de auto, maar ook het bouwjaar en het type. In een later stadium kan men dan bepaalde onderdelen snel terugvinden.
Bepaalde onderdelen die niet kunnen worden verkocht, denk aan onverkoopbare gordelspanners of airbags, worden op een speciale manier geneutraliseerd. Het wrak dat na het ontdoen van alle onderdelen overblijft, zal enige tijd moeten wachten voordat het op transport gaat naar een shredder.