Glasschade voorkomen met veiligheidsglas

Glasschade aan uw woning kan allerlei oorzaken hebben: van glasschade door een ongelukje tot glasschade vanwege een woninginbraak. Wanneer u uw woning door een glaszetter laat uitrusten met veiligheidsglas kunt u in veel gevallen glasschade voorkomen. Dat is niet alleen financieel gunstig, omdat uw glas minder snel breekt, maar u kunt er ook lichamelijk letsel mee voorkomen.

Norm voor veiligheidsglas

Er bestaat een norm voor veiligheidsglas, die u precies kan vertellen op welke plekken in uw woning u het beste veiligheidsglas kunt toepassen en welke soort veiligheidsglas u daarvoor het beste kunt gebruiken. Deze norm heet de NEN 3965 norm. Volgens deze norm is het bijvoorbeeld nodig om veiligheidsglas te plaatsen op plekken waar de onderkant van de beglazing op een hoogte tussen de 0 en 85 cm van de vloer zit. Andere plekken in huis waar veiligheidsglas volgens deze norm aangewezen is, is bij dakbeglazing, daklichten, dakramen, serres en balustrades.

Soorten veiligheidsglas

Behalve dat het belangrijk is dat u op de hoogte bent van deze norm voor veiligheidsglas, moet u ook weten dat er verschillende soorten veiligheidsglas mogelijk zijn, namelijk gelaagd glas, gehard glas en draadglas.

• Gelaagd glas
Dit glas is opgebouwd uit minstens twee lagen glas met een transparante folie ertussen, waardoor het glas bij breken bij elkaar wordt gehouden en er geen gevaarlijke scherven ontstaan. Dit veiligheidsglas wordt veel gebruikt in ramen, deuren en schuifpuien.

• Gehard glas
Gehard glas is vijf keer sterker dan gewoon glas. Wanneer het breekt, ontstaan er kleine glaskorrels die niet zo snel verwondingen veroorzaken. Gehard glas wordt vooral veel gebruikt voor glazen deuren.

• Draadglas
Zoals de naam al zegt, is dit glas voorzien van ingelegde draden die ervoor instaan dat het glas bij elkaar wordt gehouden wanneer het breekt. Het kan worden toegepast in deuren en vensters.