De nieuwe regelgeving voor getrapte motorexamens onder de knie met een spoedcursus voor de motor

Sinds 19 januari 2013 is er een nieuwe regelgeving van kracht, waardoor je op getrapte wijze de motorexamens moet doorlopen. Deze regels stelden vast dat mensen die in het bezit zijn van rijbewijs A1 na minimaal 2 jaar rijervaring het rijbewijs A2 kunnen gaan halen. Dit wordt het getrapte model genoemd. Dit betekent dat dit van 19 januari 2015 mogelijk is. Dit betekent voor de aspirant A2 kandidaten dat ze ‘slechts’ een praktijkexamen verkeersdeelneming moeten doen (geen theorie examen) met daarin extra aandacht voor voertuigbeheersing. Dit zou zich moeten uiten in de vorm van twee bijzondere manoeuvres. Via een spoedcursus voor de motor kunnen A1 rijbewijsbezitters deze regels snel onder de knie krijgen. Een dergelijke spoedcursus voor de motor al binnen een dag afgerond worden.

Wat is er mogelijk?
Een spoedcursus voor de motor wordt vaak opgedeeld in bijvoorbeeld dagdelen door rijscholen. Bij enkele specialisten kan het rijbewijs al binnen een dag worden behaald. Motorrijders zijn dan direct op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving in de praktijk en theorie. Voor het getrapte motorexamen A2 moet er een praktijkexamen verkeersdeelneming afgelegd worden. Hierbij wordt aandacht geschonken aan 2 bijzondere manoeuvres.

Manoeuvres
Deze manoeuvres kunnen bestaan uit vier opdrachten die tijdens een spoedcursus voor de motor getraind worden op een rijschool. Rijscholen zijn op de hoogte van deze regelgeving en hebben deze in hun programma verwerkt, zodat de motorrijder de nieuwste regels ook kent en hiervan kan profiteren.