Badkamerlekkage opsporen

Lekkages in huis komen veel voor in de badkamer. De eerste signalen zijn vaak vochtplekken op muren in aangrenzende ruimtes of op het plafond van de onderliggende ruimte. Het is niet altijd gemakkelijk om erachter te komen waar in de badkamer de lekkage is ontstaan. We hebben hier enkele tips voor op welke plekken u op zoek kunt gaan naar de lekkage zonder dat er daarvoor meteen hak- en breekwerk nodig is.

Kitnaden douche en bad

Controleer allereerst of alle kitnaden van uw douche of bad nog in optimale staat zijn. Slecht aansluitende kitnaden zijn vaak de oorzaak van lekkages. Let op, dit is soms op het eerste gezicht niet te zien, maar vaak alleen wanneer u in de douchebak gaat staan of in het bad gaat zitten. Door het gewicht kunnen de kitnaden van de douchebak of het ligbad scheuren en op deze manier lekkages veroorzaken. Het kan in sommige gevallen nodig zijn om voor een betere ondersteuning van de douchebak of het ligbad te zorgen voordat u de naden opnieuw kit, zodat u niet na korte tijd opnieuw last krijgt van gescheurde kitnaden.

Afvoerputje douche en bad nakijken

Vergeet ook niet om de kitranden van het afvoerputje van uw douchebak of ligbad te controleren. Behalve dat het probleem bij deze kitranden kan liggen, kan het ook zijn dat er een probleem is met de pvc afvoer van de douche of het bad. Deze afvoeren kunnen gemakkelijk onder invloed van warm water uitzetten en krimpen. Als er te weinig expansiestukken zijn gebruikt kunnen er scheurtjes ontstaan in de leidingen. Ook wanneer de douchebak of het bad wat speling heeft kunnen er scheurtjes in de afvoerleidingen voorkomen. Om dit te controleren schroeft u het afvoerputje open voor een eerste blik op de afvoer.

Rozetten van kranen verwijderen

Een badkamerlekkage begint ook vaak bij een van de kranen in de badkamer. Dit hoeft niet altijd een probleem met de waterleiding van de kraan te zijn. Het kan ook zijn dat er water wegsijpelt achter de rozet en zo achter de tegels terechtkomt. Verwijder daarom bij een vermoedelijke lekkage bij een kraan de rozet en kijk ook hier of de kitnaden nog in orde zijn.

Voegwerk badkamertegels inspecteren

Een andere oorzaak die ten grondslag kan liggen aan lekkageproblemen in de badkamer is een loszittende badkamertegel. Ga daarom voor alle tegels na of ze wel goed vastzitten en of het voegwerk nog in perfecte staat is. Komt er bijvoorbeeld gemakkelijk cement los tussen de tegels, dan kan dit duiden op een voeg die niet goed waterdicht is. Het vervangen of opnieuw voegen van de tegels is dan de oplossing.

Lekkage niet opgelost?

Lukt het niet om de lekkage op te sporen of op te lossen, raadpleeg dan een lokale lekkage expert. Deze expert kan met behulp van geavanceerde lekdetectie apparatuur de lekkage gemakkelijk opsporen en het probleem verhelpen.