Naaien heeft een hele evolutie doorgemaakt. Vroeger werd het aangeleerd in het gezin en van de ene op de andere generatie doorgegeven. Meisjes hadden een streepje voor als ze talent hadden voor naaiwerk.
Naaien was een essentieel deel van het huishoudelijk werk. Geleidelijk aan is daar verandering in gekomen. Met een veranderende levenswijze en de opkomst van steden en winkels begon naaien zijn charme te verliezen. Vrouwen waren niet meer tot laat in de avond in de weer met naaiwerk.
Waarom een naaiklas?
Waar vroeger naaien een noodzaak was, wordt het vandaag alleen nog gedaan door mensen die effectief geïnteresseerd zijn en plezier beleven aan het werk. Het is nu een hobby geworden. Aangezien het ook niet meer thuis aangeleerd wordt, is een naaiklas een interessant alternatief. Iedereen kan zich inschrijven zijn of haar naaivaardigheid ontwikkelen tot een hobby of zelfs een beroep.
Wat is een naaiklas?
Je leert allerlei technieken, te beginnen met de meest eenvoudige. Wat vroeger thuis aangeleerd werd, wordt nu onderwezen in een klas. Kijk wat rond en probeer er ééntje te vinden die aan je noden beantwoordt.
Waar vind je een naaiklas?
Je kan ze op veel plaatsen vinden.
– in scholen via dag- en avondcursussen
– lokalen speciaal ingericht vind je in verschillende steden en gemeenten
– korte cursussen in naai en hobby ateliers. Deze zijn gericht op hobbyisten.
Kosten:
Er is meestal wel een inschrijvingskost. Maar soms moet je enkel de gebruikte materialen betalen.
Dankzij deze initiatieven kan je vrij snel vertrouwd geraken met het naaien. Je kan er dan alle kanten mee uit. Als je een deken kan maken, dan vormt een laken ook geen probleem. Je kan experimenteren met vormen, patronen, stoffen en kleuren en allerlei combinaties maken. Je kan gebruik maken van moderne naaimachines en met een beetje creativiteit kan je ver geraken.