Het vervangen van hang- en sluitwerk

Als u in een nieuw huis gaat wonen, is het verstandig om de cilinders van de sloten te vervangen. U weet namelijk nooit precies wie er nog sleutels van het oude slot heeft. Deze kunnen immers gewoon bijgemaakt zijn. Als er met deze sleutels ingebroken wordt, laat dat geen braaksporen na en zal de verzekering misschien niet uitkeren. Ben je een beetje handig dan is het vervangen of bijplaatsen van de hang- en sluitwerk doorgaans goed zelf te doen. Ik heb het dan over bijvoorbeeld insteekslot, oplegslot, penslot, raamboom en raamgrendel.

Slotenmaker inschakelen

In sommige gevallen echter is het verstandiger om een slotenmaker in te schakelen. Dit is voornamelijk te adviseren wanneer er espagnoletsluitingen worden gebruikt zoals vaak bij ramen en deuren het geval is. Daarnaast bestaan er diverse deuren en ramen waarbij zoals kiepramen en schuifpuien waarbij sloten niet bij de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Het is daarom verstandig om het vervangen over te laten aan een vakman omdat de kans groot is dat het slot niet juist vervangen wordt en er op die manier schade ontstaat.

Doe het zelf, stap 1

Steek de sleutel in het slot dat vervangen moet worden en draai de onderste schroef aan de kopse kant van het slot helemaal los.

Stap 2

Draai de sleutel een klein stukje om, totdat u voelt dat de cilinder loskomt. Trek de cilinder dan uit het slot. U hoeft hierbij geen geweld of gereedschap te gebruiken. Als het moeilijk gaat, kunt u het beslag verwijderen. De cilinder heeft dan iets meer bewegingsruimte. Draai de sleutel in het nieuwe slot en draai hem zo dat de zwarte pal niet meer uitsteekt. Steek nu de cilinder in het slot. Als hij goed zit, kunt u de sleutel omdraaien en komt de schoot naar buiten.

Stap 3

Zet het slot vast door de cilinderschroef weer in de voorplaat te draaien. Mochten de bovenstaande stappen toch moeilijkheden opleveren, schakel dan de hulp in van een gerenommeerde slotenmaker. De meeste slotenmakers bieden 24 uurs slotenservice en staan dag en nacht voor u klaar.