De toepassing van duurzaam hout in ons land blijft stijgen. Producten als vloeren, trappen en meubels worden steeds vaker duurzaam geproduceerd. Dit blijkt uit de onlangs verkregen resultaten van stichting Probos. In opdracht van het Rijk onderzocht Probos het marktaandeel duurzaam hout voor de jaren 2005, 2008 en 2011. In 2005 was dit aandeel 13,3 %, in 2008 33,5 % en in 2011 was het marktaandeel opgelopen tot 65,7 %. De doelstelling van 50 % in 2011 is hiermee ruimschoots gehaald.
Vergroot de levensduur
Het overgrote gedeelte van het hout op de Nederlandse markt is dus afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het uiteindelijke doel is dat alle bossen in de wereld duurzaam worden beheerd, zodat duurzaam hout de norm is en wordt. De term ‘duurzaam’ slaat overigens op meer dan alleen de herkomst van het hout. Het gaat hierbij ook over de duurzaamheid van de houtsoort zelf. Zo gaan bijvoorbeeld trappen en vloeren die gemaakt zijn van duurzame houtsoorten vele jaren langer mee.
Waarom hout?
Doordat hout hernieuwbaar is, milieuvriendelijk en vrijwel CO2-neutraal, is het gebruiken van hout als grondstof een goede keuze. Hout groeit immers altijd weer aan. Daarnaast laat het geen vervuilende reststoffen in het milieu achter. Alles de bossen waaruit het hout geoogst wordt op een duurzame manier worden beheerd, vormen deze bossen een onuitputtelijke bron van grondstoffen.
Duurzame materialen
Eén van de meest gebruikte Europese loofhoutsoorten is beuken. Deze lichte hardhoutsoort wordt veel toegepast voor moderne trappen. De lichte tekening en onopvallende nerf geven beuken een stijlvol en glad oppervlak. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van bamboe. Deze grassoort bevat stengels die wel dertig meter hoog kunnen worden. De stengels verhouten op den duur. Dit levert een zeer solide en mooie houtsoort op, die gebruikt kan worden voor vele toepassingen.