Veel voorkomende problemen met contactlenzen

Het dragen van lenzen is niet zoals het dragen van een bril, waarbij het onderhoud zo simpel is als het op doen en af doen: voor de onervaren drager, contact lenzen kunnen een virtueel mijnenveld van do’s en dont’s vertegenwoordigen.

De simpelste fout die je kunt maken is het vergeten de contact lenzen uit te doen voordat je naar bed gaat en om er mee te slapen. Dit zal je ogen uit drogen en kan potentieel voor meer schade zorgen. Het oppervlak van je oog heeft zuurstof nodig om gezond te blijven en het beperken van zuurstof dag en nacht wordt zeker niet aanbevolen door doktoren. Plus, als je contact lenzen bewegen tijdens de nacht kunnen ze ook je hoornvlies aantasten. Mocht je toch een keer in slaap vallen met je lenzen in, verwijder ze dan zo snel mogelijk nadat je wakker wordt en dompel ze onder om de bacteriën te verwijderen. Als je ogen pijnlijk en geïrriteerd zijn, kan je het beste direct een opticien raadplegen.

Soms vergeten mensen ook hun contact lenzen uit te doen als ze gaan zwemmen. Als je een lucht dichte bril draagt zal dit geen probleem opleveren, aangezien de lucht in de bril de contact lenzen veilig houdt.

Echter, als je geen bril draagt kun je beter je lenzen uit doen voordat je het water in gaat. Als het water je lenzen raakt zullen deze van plaats veranderen; het is niet goed genoeg om te denken dat je simpelweg je ogen dicht zult doen als je gaat zwemmen, want dat is een praktisch onmogelijke taak. Verwijder ze wanneer je de kans hebt en berg ze veilig op voor wanneer je ze echt nodig hebt.

Contact lenzen van ieder merk of type zoals Focus Dailies Aquacomfort plus of  Frequency Xcel Toric XR horen bewaard en gewassen te worden in een speciale oplossing, ook al is het soms verleidend om water of een andere neutrale vloeistof te gebruiken als je net geen contact lens oplossing meer hebt. Dit is een andere veel voorkomende fout, omdat de oplossing speciaal ontworpen is om je lenzen schoon te maken en omdat er ook bacteriën in kraan water zit. Dit zal geen kwaad doen wanneer je gewoon water drinkt, maar het gebruiken voor je lenzen en dus je ogen kan wel gevaarlijk zijn. Probeer dus altijd wat speciale vloeistof bij je te hebben aangezien je niet in verleiding wilt komen om gewoon water te gebruiken. Spoel je lenzen dan ook absoluut niet even schoon in je mond, zoals kinderen nog wel eens doen. Het niet gebruiken van de speciale oplossing is een snelle manier om een afspraak naar je oog arts nodig te hebben.

Nu we het toch over gevaar hebben is een andere fout die mensen vaak maken het vergeten van het verzorgen van de lenzen. Hier bedoelen we dan ook echt mee het goed verzorgen van de lens. Het wassen maakt ze voor dat moment schoon, maar je moet er ook zeker van zijn dat je lens houder schoon is. Het opbergen van schone lenzen en een vieze houder is ook een manier om bacteriën in je oog te krijgen. Dit is vooral erg belangrijk voor mensen die maandelijkse of jaarlijkse contact lenzen dragen.