De juiste auto kopen: 6 essentiele tips om een miskoop te voorkomen

We hebben allemaal onze eigen manier hoe we een auto aanschaffen, sommige kijken allereerst naar de staat van de banden, sommige kopers gaan op de knieen en kijken of de carrosserie van het voertuig nog recht is, sommigen springen meteen achter het stuur voor een testrit, en sommigen doen een uitgebreide inspectie van de auto.

Hier volgt een handige lijst met tips met waarop te letten voordat u een tweedehands auto koopt.

Vloeistoffen controleren

Open de motorkap en bekijk de motor goed, controleer de transmissie en koelvloeistof, bekijk de vloeistof niveaus voordat de motor word gestart zodat het echte niveau zichtbaar is en geeft een goede indicatie hoelang de motor heeft stilgestaan. Als het de auto is van een auto inkoop bedrijf die deze 2de hands door verkoopt is de kans wel een stuk groter dat de auto in goede staat is, maar het is nooit 100% gegarandeerd.

De motor goed bekijken tot in detail

Trek de motorkap open, en ziet de motor er wel heel erg schoon uit? Is de motor opgepoetst tot in de detail? Indien het antwoord ja is, is de volgende stap cruciaal om te voorkomen dat er een bodemloze geldput aangeschaft word.

De auto laten lopen en bekijken

Als alle vloeistoffen onder de motorkap op peil blijken te zijn, start dan de motor en laat die draaien terwijl je de rest van de auto bekijkt. Je wilt de motor op temperatuur hebben zodat de radiateur-ventilator aanslaat, en vervolgens ook weer uitgaat. Dit wijst op een goed werkende radiateur ventilator en thermostaat die de motor op de juiste bedrijfstemperatuur houdt, en het geeft de motor en transmissie voldoende tijd om op te warmen. Op deze manier kunt u alle pakkingen en keringen goed nakijken en testen.

Het interieur doorlopen

Het is nu tijd om alle schakelaartjes en knopjes uit te testen, controleer het interieur op scheurtjes, versleten en kapotte onderdelen. Jawel het is een 2de hands occasion, maar het prijskaartje moet wel in verhouding zijn met de staat van het interieur, de buitenkant en de technische staat van de occasion. Vraagt de verkoper de hoofdprijs met als aanduiding “auto verkoop, is in zeer goede staat”, dan hoort de auto tip top in orde te zijn. Zijn er enkele plekjes op de lak zichtbaar, dan behoord de auto in de “auto verkopen, in redelijke staat” rubriek, en zakt de auto dagwaarde als gevolg.

De buitenkant inspecteren

Als het interieur naar tevredenheid is, is het tijd de buitenkant te inspecteren. Open alle deuren, kofferklep en motorkap, en controleer de naden hiervan. Je let hierbij op oneffenheden van de verflaag en de randjes die ontstaan van het afplaktape die ervoor diende het aansluitende paneel te beschermen tegen het overspuiten van het beschadigde deel, die misschien in het verleden is gerepareerd na een aanrijding. Uiteraard let je ook op allerlei deukjes, krasjes, roestplekjes en andere beschadigingen die de auto heeft. Soms is het beter te ondervinden dat de auto enkele deukjes en krassen heeft, dan een 2de hands auto die strak en fris oogt. De krasjes en deukjes laten tenminste zien dat het orginele gebruikers schade is,(geen opknap schadeauto) en kan je makkelijk de keuze maken hoe en waar het eventueel gerepareerd word.

De spannende testrit

Nu is het tijd voor de testrit. Houd in het achterhoofd dat je misschien nog nooit in het betreffende auto model gereden heeft, en geluiden die “abnormaal” kunnen klinken bij dat specifieke model normaal zijn. Bijvoorbeeld een kleine auto zal wat luidruchtiger zijn dan een duurdere middenklasser. Tijdens je testrit maak je enkele bochten, rem je op verschillende snelheden, trek langzaam en ook eens snel op, en neem enkel drempels. Test ook de auto op de snelweg voor enkele minuten of ongeveer vijf kilometer. Even snel het blokje omrijden is niet genoeg om de auto te testen. Terwijl je verschillende snelheden rijd luister naar schokken en metaalachtige geluiden, die kunnen wijzen op draag armen of lagerbussen die versleten zij en vervangen dienen te worden. Voel ook of er enige trilling aanwezig is in het rempedaal, en of het stuur niet trilt. Andere dingen die je in gedachten kunt houden is hoe voelen alle schakelaars en hendels aan? Is alles voldoende bereikbaar? Voelt de bestuurdersstoel recht aan? Is de auto stil genoeg naar ┬átevredenheid en vergeet niet ook even in passagiersstoel plaats te nemen tijdens de testrit…Hoewel de bestuurdersstoel comfortabel is wil dit nog niet betekenen dat je passagiers je auto ook fijn vinden! Je zult maar net zien dat de kinderen de hele tijd gaan klagen onderweg omdat ze niet lekker zitten, of dat er niet voldoende ruimte is om meubels en degelijke te verplaatsen. Mocht de auto niet aan je verwachtingen voldoen, vergeet dan niet dat er veel meer “occasion verkopen” advertenties beschikbaar zijn waar je naar kunt kijken, het aanbod van 2de hands auto’s blijft maar stijgen dus er is keuze zat. Je kunt beter iets langer verder kijken naar auto verkoop advertenties dan een slechte auto kopen waar je later spijt van zult krijgen.