Waterpijp nog steeds populair

Het is bekend dat het roken van sigaren, sigaretten, shag, een pijp of een waterpijp schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de omgeving van mensen of voor de persoon zelf. De afbeeldingen en tekst op de pakjes shag liegen er dan ook niet om. Op de afbeeldingen en de tekst staan allemaal dingen die je als roker kan krijgen.

Daarom wordt het aantal plekken in Nederland waar het nog is toegestaan om te roken steeds meer beperkt. In veel openbare ruimtes worden beperkingen opgelegd omdat roken de gezondheid van andere mensen kan aantasten.

Sinds juli 2008 is het daarom verboden om openbaar in horecagelegenheden te roken omdat het publiek anders ongewilde hinder kan hebben van deze rook. Er mag dus niet meer worden gerookt in deze horecagelegenheden terwijl horeca toch de plek was waar altijd werd gerookt. Tegenwoordig mag er daarom alleen nog worden gerookt in speciale rookruimten.

Shisha lounges worden ook als horeca gezien, maar hebben soms helemaal geen wil om behalve de aladin waterpijp en andere shisha smaken iets te aan te bieden. Toch moesten ook deze lounges rookruimten maken waar mensen naartoe konden als ze graag wilden roken. Veel shisha eigenaren vonden dat niet leuk maar moesten wel naar de regelgeving luisteren. Daarom maakten veel shisha lounge eigenaren een ruimte waar (waterpijp) kon worden gerookt.

Voor horecabedrijven waar shisha een extra was, was deze stap minder groot, maar horecabedrijven die shisha als corebusiness had werd een deel van de ruimte gestolen omdat er zo nodig een niet-rokersruimte moest komen. Deze ondernemers konden daarom minder omzet draaien dan eerst.

Overigens geldt deze regeling alleen voor ruimtes in een pand en niet voor een terras, want op een terras is het wel toegestaan om waterpijp te roken zolang roken maar geen overlast voor omstanders veroorzaakt. Daarbij geld dat een ruimte een terras is als een wand helemaal open is.