U wil uw laptop sneller maken?

U wenst uw laptop de snelheid te geven waarmee een SSD werkt, maar wenst daarmee geen opslaggeheugen kwijt te raken. In dit artikel geef ik kort enkele tips die dit mogelijk maakt. Let wel, indien u niet zeker weet wat u doet, of als u nog nooit een laptop geopend hebt, raad ik aan om vooraf eens contact op te nemen met een ervaren computer hersteller. In dit artikel geef ik enkele tips voor laptops die maar over 1 HDD of SSD slot beschikken.

Hybride SSD

  • Een hybride schijf installeren.

Tegenwoordig bestaan er hybride schijven waarbij een SSD en een HDD in 1 toestel worden verzameld, met een traditionele SATA aansluiting. Hierbij is het echter niet mogelijk om uw oude harde schijf te klonen op de nieuwe schijf. Dit is een redelijk ingewikkeld proces, maar wanneer eenmaal alles op punt staat, is het een budgetvriendelijke oplossing om uw laptop een snelheidsboost te geven.

  • De SSHD

Dit type schijf gebruikt flash RAM om de harde schijf te boosten. Dit soort schijven werkt niet zo vlug als een hybride schijf, maar heeft dan wel het voordeel dat de oude harde schijf hier op gekloond kan worden.

  • Een interne SSD en een externe HDD

Bijvoorbeeld is het handig om het ene slot van uw laptop te gebruiken voor het installeren van een SSD, waarop u uw programma’s zoals het besturingssysteem en de programma’s waarmee u werkt op installeert. En waarbij je een externe harde schijf zal gebruiken voor de opslag van gegevens zoals foto’s, films, …

Dit heeft echter als nadeel dat je telkens een externe harde schijf moet meenemen indien u zich verplaatst. Ook is de schrijfsnelheid beperkt tot hoe snel de USB werkt. Probeer er in dit geval zeker voor te zorgen dat je indien mogelijk de USB kracht ten volle benut.

  •  Het installeren van een NAS

Net zoals in punt 3 kan je gebruik maken van een externe opslag, een NAS (Network- attached storage) werkt dan niet via de computer via usb, maar werkt via het netwerk. Dit heeft als grote voordeel dat er verschillende toestellen op verbonden kunnen worden die dit ene netwerktoestel als opslaggeheugen kunnen gebruiken.

  • Een grote SSD aanschaffen

Het is een dure oplossing, maar zonder twijfel ook de meest eenvoudige.

In dit artikel werd kort beschreven hoe u uw laptop kan upgraden met de snelheid van een SSD. Let wel, indien u niet zeker weet hoe u te werk dient te gaan, neem dan best eerst contact op met een ervaren computer hersteller alvorens uw laptop open te vijzen.