De opleiding tot rij instructeur is erg populair. Bijna iedereen wil zijn rijbewijs halen. Het is hetzelfde als een kapper, haar blijft altijd groeien dus kappers zullen altijd nodig zijn. Hetzelfde geldt voor rij instructeurs, er moet iemand zijn om het de anderen te leren.
Waarom rij instructeur worden?
- Je wordt de hele dag rondgereden
- Je zit droog in de auto, ook als het regent
- Veel werkgelegenheid
- Een stabiel salaris
- Je geeft zelf vorm aan de lessen
- Je draagt bij aan een veilig verkeerd
- Je krijgt veel sociale contacten, dit kan leiden tot vele gezellige en interessante gesprekken
- Het werk levert veel voldoening op, omdat men zich door jou ontwikkeld tot een volwaardig automobilist
- Je kunt je ervaringen met collega’s uitwisselen en van elkaar leren
Hoe word je rij instructeur?
Fase 1
Tijdens de eerste fase wordt je getoetst op o.a. theoretische kennis over het verkeer. Dit examen zal bestaan uit 60 meerkeuzevragen, en hiervoor heb je anderhalf uur de tijd. Daarnaast vindt er ook een praktijkrit plaats. DIt houdt in dat je rijvaardigheid zal worden getestin de vorm van een rit die over het algemeen iets langer dan een uur duurt.
Fase 2
Ook hier vindt er weer een theoretische toets plaats, maar ditmaal gaat het niet over het verkeer mar over je lesvoorbereiding. Het is belangrijk dat je lessen goed weet voor te breiden zodat ze aansluiten op de kennis van de leerling. Je krijgt tijdens dit examen ook weer 60 vragen, en wederom heb je hier 90 minuten de tijd voor. Daarnaast vindt er tijdens dit examen nog een ander examen plaats. Dit gaat over de lesuitvoering. Hier wordt getoetst of jouw wijze van instructies geven voldoende is.
Fase 3
Tijdens de derde fase is het de bedoeling dat je een korte stage zult lopen, en de examinator zal dit beoordelen aan de hand van wat je allemaal tot nu toe hebt geleerd. Onder andere instructies geven, tijdverdeling en coaching. Hierna volgt er soms een eindgesprek, enkel op eigen aanrvaag en eigen kosten.