Kan je ansomware van uw computer verwijderen?

In dit artikel beschrijf ik kort wat Ransomware is en wat er tegen gedaan kan worden. Ransomware is kortweg een van de grofste virussen die de ronde doen en zijn, eenmaal ze op uw computer gearriveerd zijn extreem moeilijk weg te krijgen. Ransomware is in principe een type virus die hackers en personen met negatieve bedoelingen op uw computer installeren, wat er voor zorgt dat al uw gegevens op slot gaan. Laat ons het vergelijken met een paswoord dat hackers op uw computer zetten zodat zij de controle verkrijgen over uw volledige computer. Dit uiteraard met alle gevolgen van dien, waarbij ze uiteraard vragen om geld te storten om uw gegevens terug vrij te geven. Het spreekt vanzelf dit zeker niet niet doen, omdat je dan nog geen garantie hebt dat ze uw bestanden terug vrijgeven. Neem in het geval van een ransomware dus best eerst en vooral contact op met een ervaren computer hersteller alvorens over te gaan tot betaling van de gevraagde som.

Ransomware

Ransomware is zoals eerder gezegd een van de ergste malware vormen die zich op uw computer kunnen begeven. Een effectieve manier om er voor te zorgen dat ze volledig weg zijn, is uw computer volledig resetten. Dit brengt vanzelfsprekend mee dat uw bestanden ook van uw computer zullen verdwijnen. In dit opzicht wens ik graag de belangrijkheid van het regelmatig nemen van een back-up van uw belangrijke bestanden, zodat je -indien het noodlot toeslaat- alsnog niet al uw bestanden kwijt bent, maar slechts de bestanden die je eventueel bijgemaakt hebt na de laatste back-up.

Er circuleren sinds onlangs ook zogenaamde sleutels om de 2 belangrijkste type’s ransomware te ontsleutelen, maar eveneens geef ik hierbij de tip om eerst en vooral eens contact op te nemen met een ervaren computer hersteller, alvorens over te gaan tot zelf dingen uit te proberen. Wanneer zaken niet juist uitgevoerd worden, kan dit eveneens nefast zijn voor uw o zo belangrijke bestanden.