Hoe kan je gemakkelijk dubbele bestanden terugvinden op uw computer?

Je kent het wel, uw harde schijf raakt steeds voller en voller, terwijl je zeker bent dat je bijna niets download. Een veel voorkomende fout die mensen maken – let wel, dit gebeurt meestal zonder dat ze het zelf weten- is dat ze bestanden gaan kopiëren in de plaats van gewoon verplaatsen wanneer ze bijvoorbeeld foto’s van de ene naar de andere map op hun computer willen verplaatsen. Als computer hersteller krijg ik veel de vraag “waarom is mijn harde schijf nu al zo vol?” bij deze vraag kijk ik steeds eerst in de richting van dubbele, of andere onnodige bestanden.

Kopie

De meeste mensen onder ons hebben reeds de overstap gemaakt naar het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, namelijk Windows 10. In dit besturingssysteem is het eenvoudig om bepaalde dubbele bestanden op te zoeken, en dit gewoon via de ingebouwde Windows verkenner. In dit artikel leg ik hieronder heel kort uit hoe je dubbele bestanden kan opzoeken via Windows verkenner.

Je kan in Windows verkenner gemakkelijk een map met bestanden ordenen. Een hele goede manier van ordenen is deze op alfabetische volgorde te zetten. Op deze manier kan je gemakkelijk zien of er een kopie van een bestand terug te vinden is doordat er achter het bestand ofwel letterlijk “kopie” zal komen te staan of een cijfer (2), (3), … of zelfs meer uiteraard, afhankelijk van hoeveel keer het betreffende bestand gekopieerd geweest is.

Een tweede makkelijke methode is de bestanden te sorteren op gemaakte datum. Hier is het, voornamelijk bij foto’s heel interessant om gemakkelijk de dubbele met dezelfde datum er uit te halen.

Het eenvoudigste is natuurlijk proberen er voor te zorgen dat je geen foto’s kopieert wanneer je ze wenst te verplaatsen, maar eventueel werkt met knippen en plakken. Dit zijn eenvoudig aan te leren gewoontes die u onder meer bijvoorbeeld een rit naar een ervaren computer hersteller besparen.