Beter te veel back-uppen dan niet.

In dit korte artikel zal ik van start gaan met enkele redens waarom je uw computer best af en toe back-upt, de redenen waar ik onmiddellijk aan denk, kunnen zijn: Het falen van uw hardware (voornamelijk uw harde schijf of Solid State Drive), Ransomware, Diefstal, Brand, Overstroming, Gebruikersfouten (deze zijn waarschijnlijk het meest voorkomend).

Dus u kunt maar beter onmiddellijk uw gegevens backuppen voor het te laat is. Het is beter voorbereid zijn op het ergste dan naar een computer hersteller te moeten gaan om uw verloren bestanden terug te halen. Hieronder geef ik de drie meest gebruikte manieren om een computer te back-uppen.

Back-up

Dit artikel handelt voornamelijk over het backuppen van uw bestanden. Dit is voornamelijk documenten, Excel bestanden, fotos, muziek, films en e-mails. In de meeste computers betreft dit voornamelijk volgende mappen: Appdata, uw desktop en voornamelijk uw bibliotheekmappen onder uw gebruikersnaam.

 

  • Cloud t.o.v. externe backup

De meeste gebruikte dragers om bestanden up te backuppen zijn ofwel een externe harde schijf of een cloud. Het voordeel van een externe harde schijf is dat het goedkoop en vlug is. Het nadeel is hiervan dat de back-up zich meestal in hetzelfde gebouw bevindt. Dit wil zeggen dat het evenals de computer kan gestolen, verbranden of stuk gaan door waterschade bij een eventuele overstroming.

In geval van virussen zoals ransomware kan het zijn dat uw backup samen met uw computer ten onder gaat wanneer u uw externe harde schijf in uw geïnfecteerde computer plugt. In dit opzicht is online backuppen een betere optie, maar veelal ook een duurdere oplossing. Hier is het nadeel dat u wel constant verbonden dient te zijn met internet, en dat de back-up over het algemeen veel trager gebeurt.

  • Een back-up programma kiezen

Er bestaan talloze programma’s die ervoor zorgen dat uw backup automatisch gebeurt, en waar je kan instellen wat en voornamelijk wanneer er geback-upt dient te worden.

  • Maak een image backup van Windows zelf

De beste en makkelijkste manier om heel wat problemen te voorkomen is, wanneer u uw nieuwe computer volledig geïnstalleerd hebt eerst en vooral een herstelpunt te maken, evenals een image te maken van uw verse Windows installatie. Dan kan u, wanneer het noodlot toeslaat altijd in no-time uw Windows installatie herstellen of terugkeren tot het punt dat alles nog goed werkte.

In dit artikel heb ik kort beschreven hoe, en wat u best back-upt. Hierin is de algemene regel: Beter voorkomen dan genezen. In elk geval is het leuk dat u niet naar een computer hersteller dient te gaan wanneer uw harde schijf bijvoorbeeld gecrasht is om uw verloren bestanden terug te halen. Dit kan namelijk een hele grote kost met zich meebrengen.