Instinctief zijn we allemaal overtuigd dat innovatie op het werk belangrijk is. En aan de basis van innovatie ligt creativiteit en creatief denken. Is het dan overdreven te stellen dat de toekomst van onze bedrijven in grote mate afhangt van onze mogelijkheid om creatief te zijn in onze professionele omgeving? Ik denk het niet.
Natuurlijk, er staan altijd wel dringendere zaken op de to-do lijst dan samen eens lekker te liggen brainstormen over koetjes en kalfjes. En uiteraard krijgt die offerte voor die grote aanbesteding voorrang op de vaag geplande meeting over hoe we samen een creatief innovatieproject zouden kunnen starten. Prioriteiten, daar draait het om in het bedrijfsleven. En we zijn allemaal toch zó graag druk bezig. Daar worden we tenslotte op afgerekend, niet? Snelle beslissingen, vlugge oordelen, vlotte reacties… Get shit done! Het bedrijf als Emergency Room, zo zijn we het gewoon. En meer nog: we voelen er ons goed bij.
Jonge en frisse ideeën zijn heel kwetsbaar. Een goedkope grap of wenkbrauwgefrons van een autoritaire collega zijn genoeg om dergelijke ideeën finaal naar de prullenmand te verwijzen. Bovendien worden kritiek en sarcasme al te vaak opgehemeld als een blijk van intelligentie en alertheid. En oh, wat scoren we graag bij de collega’s en de baas… Dit haantjesgedrag in combinatie met de ER-attitude uit vorige paragraaf, maken samen de slechts denkbare voedingsbodem voor creatieve, innovatieve ideeën. Erg jammer.
Het spreekt vanzelf dat niet elk idee het potentieel in zich draagt om tot een schitterend project uit te groeien. Maar net zoals we vaak niet kunnen voorspellen welke zaadjes mooie planten worden, zo is het ook met prille creatieve ideeën. Ze hebben tijd nodig om wortel te schieten, licht en water om tot leven te komen en vruchtbare grond om gezond te groeien. M.a.w. we moeten ze koesteren. En dat vraagt in de meeste gevallen een drastische herziening van onze attitude op de werkvloer.
All you need is LOVE! Ja, het vraagt veel liefde om jonge en frisse ideeën te laten uitgroeien tot sterke innovatieprojecten. LOVE staat voor volgende vier belangrijke attitudes:
LUISTEREN
OORDEEL UITSTELLEN
VOEDEN
EVALUEREN
LUISTEREN
Wanneer we praten horen we enkel de dingen die we al wisten. Door te luisteren kunnen we nieuwe dingen ontdekken. Neem dus volop de tijd om naar de ideeën van je collega te luisteren. Niet enkel passief, maar tracht in het hoofd van de ideeënmaker door te dringen. Wat bedoelt hij/zij exact? Stel open vragen zoals ‘Vertel er me meer over…’, ‘Begrijp ik het goed wanneer je zegt dat… ?‘, ‘Wat zijn de belangrijkste voordelen aan je idee…?’. En tracht het idee te parafraseren: ‘Dus, wat je bedoelt is dat…’.
Goed luisteren vraagt geduld en empathie. Schuif je eigen agenda even aan de kant, laat je niet afleiden door telefoon- of mailverkeer en concentreer je op dat ene idee. Bij de collega in kwestie heb je alvast goeie punten gescoord…
OORDEEL UITSTELLEN
Zie je de uitwerking van het idee niet onmiddellijk zitten? Of voel je de nood om te gaan argumenteren waarom het weinig slaagkans heeft? Tel even tot tien zonder een woord te zeggen en laat de gedachten gewoon in je hoofd rond dwarrelen. In die korte tijdsspanne gebeurt er iets essentieels: niets. En dat is net wat je nodig hebt om een grote fout te vermijden, met name te snel en te oppervlakkig oordelen. M.a.w. je hebt het idee over de eerste moeilijke barrière geholpen. Door helemaal niets te doen. Bravo!
VOEDEN
De twee bovenstaande attitudes creëren de vruchtbare grond waarop ideeën-zaadjes geplant kunnen worden. Nu is het de kunst om ze te laten groeien. Dat doe je o.a. door er op verder te bouwen. Bijvoorbeeld: ‘Je idee gaat uit van X, maar wat wanneer we ook Y en Z erbij zouden betrekken…’. Wanneer je aanvoelt dat het idee in zijn geheel te weinig potentieel biedt, is het vaak voldoende je te concentreren op één of twee goede elementen uit het idee om er een nieuwe boost aan te geven. Een beetje het idee achter het idee zoeken dus. Of tenslotte kan je het idee omdraaien en je de vraag stellen wat er zou gebeuren indien het idee niet zou bestaan of – beter nog – indien het omgekeerde idee zou bestaan. Geen makkelijke oefening, maar vaak met verrassende resultaten.
EVALUEREN
Het idee in zijn volheid evalueren of laten evalueren kan slechts gebeuren wanneer de drie voorgaande stadia volbracht zijn. In dit laatste stadium is ons idee al een klein maar vrij stevig plantje geworden, en kunnen we ons best voorstellen hoe het er zal uitzien wanneer het volledig volgroeid is. Maak een prototype, een simulatie, een stevige presentatie, zodat potentiële beoordeelaars het idee a.h.w. kunnen voelen, ruiken, betasten en beleven. Die tastbaarheid stimuleert mensen om er dingen aan toe te voegen, eerder dan af te breken. Dat komt gewoon omdat de meeste mensen het moeilijk hebben om abstract te denken. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar een ervaring zegt meer dan duizend beelden.
Met deze LOVE-mix sta je stevig in je schoenen om ideeën te laten bloeien en effectief aan innovatie te werken binnen je bedrijf of organisatie. Geef creativiteit de kansen die ze verdiental dan niet met behulp van een creativiteitstraining, en je zal versteld staan over de innovatierevolutie die ze teweeg brengt.