Statisch of dynamisch uw kantoor inrichten?

Het inrichten van uw kantoor heeft meer te weeg dan u wellicht zou denken. Wat de Chinezen en Japanners bijvoorbeeld al vroeg door hadden was de zogenaamde workflow die een kantoor moet beïnvloeden voornamelijk in de inrichting zit. En zo nu en dan de inrichting eens veranderen of vernieuwen doet wonderen voor de productiviteit. Wat verwacht u van uw personeel en wat verwacht u van uzelf? Wilt u een dynamische werkomgeving of wilt u graag een statisch aanzicht waar de dynamiek vanuit het personeel moet komen? Hoe motiveert u uw personeel en/ of uzelf? Wat wilt u uitstralen naar uw klanten toe en wat zijn de mogelijkheden met het oog op budget? Allemaal vragen die aan bod komen bij het bepalen van uw kantoorinrichting

Statisch inrichten

Met statisch bedoelen we een traditioneel kantoor. Bureaus, een kantine, niet praten maar werken en als men elkaar nodig heeft kan dat door te vragen of men tijd heeft. Het is ook mogelijk dat u het kantoor statisch in wilt richten omdat uw personeel privacy vereist vanwege persoonlijke of intieme gesprekken met klanten. Hieronder vindt u een aantal tips die u kunnen helpen bij het inrichten van uw kantoor:

 

  • Zorg ervoor dat alle bureaus groot genoeg zijn en eventueel over beveiligde lades beschikken.
  • Creëer voldoende ruimte voor archiefkasten zodat alle administratie netjes opgeborgen kan worden.
  • Zorg voor een schone en ruime kantine waar eventueel eten te koop is of op zijn minst een koffiemachine aanwezig is.
  • Zorg voor prettige kleuren op de muren, de effecten van kleuren zijn wetenschappelijk onderbouwd en hebben invloed op de creativiteit, productiviteit en efficiëntie van het personeel.

Dynamisch inrichten

Met dynamisch inrichten doelen we niet op een drukke werkplek of een werkplek waar niemand aan werken toekomt. Dynamiek kan juist zorgen voor een extra drijfveer. Ervoor zorgen dat de productiviteit verhoogd en dat het bedrijf juist beter loopt. Hieronder vindt u een aantal tips om uw kantoor zo dynamisch mogelijk in te richten en de zogenaamde feng shui van het pand te bevorderen.

 

Dynamische kantoorinrichting:

 

  • Veel ruimte, dat is de sleutel. Grote bureaus, grote looppaden en een ruim opgezette kantine.
  • Zorg voor banken en rustige werkplekken lijkend op een knus leeshoekje. Hoewel dit meer doet denken aan een rustplek, kan uw personeel of uzelf zich op deze rustige plek enorm goed concentreren. De beste ideeën en oplossingen komen voort uit een moment van rust.
  • Geef het personeel de mogelijkheid om zowel afzonderlijk als gezamenlijk te werken. Dit kunt u doen door cubicles te realiseren waar een personeelslid in zijn of haar eentje aan het werk kan en gezamenlijk door grote ronde tafels. Hoewel het een beetje aanvoelt als een universiteit, wordt er óp universitair niveau wel altijd hard gewerkt. Samenwerken geeft meer energie en drijfveer. Dit kan alleen als uw personeel de verantwoording neemt om op deze manier samen te werken.

 

Het inrichten van een kantoor is niet voor een ieder weggelegd. Om alvast wat meer inspiratie op te doen of wat extra hulp in te schakelen kunt u terecht op http://www.desomer.be.

Welke variant kiest u?

Welke variant het beste voor uw onderneming is, is afhankelijk van uw personeel, uw type onderneming en in hoeverre het noodzakelijk is dat het personeel samen aan de slag moet of kan. Wanneer u personeel hebt dat veel de deur uit is, dan is het wel prettig om een dynamisch kantoor te hebben. Zo kunnen zaken eenvoudig worden besproken en indien nodig kan het gesprek ook in alle rust worden gehouden. Verder heeft u natuurlijk te maken met klanten, komen deze regelmatig langs? Is het noodzakelijk dat alles één op één wordt besproken of heeft u nauwelijks tot nooit klanten over de vloer? Aan de hand van deze vragen kunt u voor uzelf bepalen welke inrichting het beste bij uw bedrijf past.