De zoektocht naar een nieuwe baan

De zoektocht naar een nieuwe baan

Hoewel het internet vol staat met vacatures, is het niet aan te raden om meteen op alle interessante functies te gaan solliciteren. Een nieuwe baan begint met het analyseren van jezelf. Waar ben je goed in, waar ben je minder goed in en hoe kan je dit eventueel verbeteren en wat wil je nou eigenlijk bereiken. Een loopbaancoach zou je hier goed bij kunnen helpen.

De zoektocht
Wanneer je goed in beeld hebt gebracht wie je bent en wat voor een baan je zou willen, kun je gaan zoeken naar een nieuwe baan. Bij veel bedrijven wordt een groot deel van de vacatures via via vervuld. Het is daarom erg belangrijk dat je aan veel mensen laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Vertel het rond aan je vrienden, familie en kennissen. Sociale media als Facebook of Twitter kunnen je hier goed bij helpen. Een nog beter idee is om een LinkedIn profiel aan te maken en deze actief bij te houden. Op dit profiel kun je ook aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Solliciteren
Heb je een vacature gevonden die aansluit bij jouw wensen? Dan is het tijd om te solliciteren. Solliciteren begint met het schrijven van een sollicitatiebrief en het opstellen van je cv. Het is aan te raden om je cv altijd goed bij te houden, dat scheelt veel werk wanneer je later weer ergens anders wilt solliciteren. Laat je creativiteit de vrije loop en zorg dat jouw sollicitatiebrief opvalt. In dat geval heb je meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Bereid dit gesprek goed voor en denk vast na over mogelijke vragen. Een loopbaancoach, bijvoorbeeld van TerBorgh Coaching, kan je hier goed bij helpen.